Debat sobre habitatge (18 març 2017)

Ahir a la Reina d’Àfrica vam estar seguint el debat sobre habitatge social i cooperatiu en cessió d’ús així com de les eines per intervenir en el sòl públic organitzat per l’Associació per la promoció de cooperatives en cessió d’ús Ruderal que fa un parell d’anys que s’organitza a Vallcarca. Un barri on estem especialment amenaçats per l’especulació i busquem alternatives per incidir social i urbanísticament  i també en la tipologia edificatòria del que s’hagi de constuir de nou, especialment en sòl públic.

Al debat es va convidar gent de la Cooperativa La Borda de la Bordeta a Sants, que de la mà d’una de les seves integrants com el Pol, van explicar en detall el seu funcionament intern i condicionants, precisament ara que estan començant a edificar el seu futur espai de convivència regida fora dels paradigmes del mercat immobiliari predominant. Un model que es pretén replicar a la ciutat i és punta de llança per moltes. De fet, van recordar que la seva iniciativa ha permès atendre necessitats i conèixer l’emergència habitacional d’algunes veïnes, més enllà de l’edifici que s’acabi construint al costat de Can Batlló.

També es va convidar a representants de les CUP Barcelona que argumentaven que un dels avantatges del model de cessió d’ús respecte el lloguer és que representa una alternativa amb un abast a llarg termini enfront les traves que posa l’actual legislació estatal del lloguer. Ara bé, tenint en compte que és l’estat qui cedeix el sòl per habitatge social, (i ara mateix representa tant sols el 2% de la ciutat), des de CUP Barcelona, en paraules de Maria José Lecha i Xavier Monge es considera limitant per moltes, qüestionant així la universalitat del model.

Al debat es va puntualitzar la conveniència de tenir en compte diverses opcions per modificar les fórmules de l’habitatge de lloguer actual més enllà de les cooperatives, un terreny on hi ha camp per còrrer tenint en compte la quantitat de llogateres que patim preus abusius i pràctiques inadequades.

També es va valorar el fet de que o bé per mitjà de la restauració d’edificis o amb el model de cooperatives en cessió d’ús es poden replantejar arquitectònicament els edificis a construir amb espais no aïllats que obrin oportunitats i es connectin amb els barris on estan implantats.

Dues hores llargues en les que es van sentir arguments de pes per aprofundir en una qüestió complexa que segur que podrem reprendre més d’hora que tard en nous debats.

 

Debat sobre habitatge (18 març 2017)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s