A Vallcarca, lloguer regulat!!

Com molts sabeu, la Modificació del Pla General Metropolità de Vallcarca està a punt de ser aprovada en la seva totalitat. Fa molts anys que una part del veïnat lluita per un barri més verd i sostenible, pensat per les persones i no pels negocis o pels cotxes; per un barri més proper, més humà, un barri-poble on els llaços entre els veïns siguin més estrets. I el que estem constatant és que cada dia som més els que pensem així: els que volem un barri popular.

El dibuix que n’ha sortit després d’anys de feina de formigueta, de treballar i assessorar-nos amb diferents tècnics i arquitectes, de proposar un pla popular, d’anar a les diferents jornades participatives i plens, de presentar al·legacions, de tenir reunions amb uns i altres, de sortir al carrer incansablement… Després de tot plegat, el barri que està projectat no és exactament el que nosaltres voldríem, però respectem els consensos veïnals i entenem que el barri ha de ser de tots i totes.

És per això que ara, quan la construcció de la «Nova Vallcarca» està a punt de començar, ens adonem del caramel que tenim per a especuladors i inversos immobiliaris. Un barri amb un centre on el 50% del sòl serà verd, amb edificis amb llum solar i eficients energèticament. Un barri maco, nou de trinca, al centre de la metròpoli Barcelonina.

Dels 511 pisos que es construiran al barri, aproximadament la meitat pertanyen a grans constructores com Núñez y Navarro o Fite SL. La demanda que plantegem és que un alt percentatge d’aquests pisos de promoció privada sigui de lloguer regulat. Què entenem per lloguer regulat? Que surtin al mercat pisos de 60-80 m², amb un preu mitjà entre els 7,5 €/m² i els 11 €/m², sota una sèrie de requisits d’arrelament i d’ingressos econòmics per tal d’accedir-hi.

L’anàlisi que ens hem fet els darrers mesos és que, el barri que hem aconseguit gràcies a la lluita col·lectiva, no el podrem gaudir: el procés d’elitització que està patint Barcelona es podria veure concretat a Vallcarca. Sabem que una part dels pisos projectats són de protecció oficial, sí. Però i si no ens toca la loteria d’algun d’aquests 140 HPO? Estem preparats per marxar? Estem preparats o capacitats per pagar encara més per un habitatge?

El que ens pot arribar a passar si no ens plantem i exigim #LloguerRegulat, és que NyN i els altres constructors construeixin pisos grans a preus inassumibles per gran part de la població actual del barri. A banda, som conscients que, si això passés, els pisos dels voltants també es veurien revalorats, aguditzant la pujada dels preus ja de per si crítica que estem patint els llogaters.

És per això, que ara demanem la complicitat, la força i tota l’ajuda possible del veïnat, per tal de seure a negociar amb els constructors Núñez y Navarro i Fite SL i exigir-los que una gran part dels pisos que ells construeixin al nostre barri siguin de lloguer regulat.

Perquè la construcció de la «Nova Vallcarca» no té sentit si no aconseguim regular els preus dels pisos. Hem d’adaptar els preus del lloguer als salaris que tenim al barri, per evitar la gentrificació i l’expulsió dels més pobres. Aquí rau el quid de la qüestió per aconseguir un barri més verd, humà i popular, on totes les veïnes, independentment dels seus ingressos, puguin quedar-se i gaudir del barri. Si no, tota la lluita que hem dut a terme fins ara perdrà tot el sentit.

Vallcarca barri popular!
Uniu-vos a la lluita contra l’elitizació!
A #Vallcarca, #LloguerRegulat

 

Assemblea de Vallcarca

4 de juny de 2018

A Vallcarca, lloguer regulat!!

2 pensaments sobre “A Vallcarca, lloguer regulat!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s