Grups municipals de l’Ajuntament: no tornem al 2002

Us escrivim en nom de l’assemblea de Vallcarca, les AFAS i altres col·lectius i individualitats del barri perquè ens preocupa que no es faci efectiva l’aprovació de la MPGM de Vallcarca (entorn dels carrers de Farigola, de Cambrils, de Calendau, de Gustavo Adolfo Bécquer i de l’avinguda i el viaducte de Vallcarca) prevista en la comissió d’urbanisme i medi ambient de l’Ajuntament de Barcelona que tindrà lloc el proper 28 de setembre.

Ja fa temps que parlem amb forces polítiques de tot signe amb representació al districte de Gràcia per traslladar la importància d’aquesta aprovació que entenem desbloqueja el barri d’una situació d’immobilitat persistent.

Us recordem que la modificació de la MPGM que afecta a l’àmbit del concurs ha estat fruit del esforç sostingut durant els darrers anys del veïnat d’aquest barri, que ha participat activament a jornades de treball, taules de concertació, processos participatius, així com a plens de districte, als consells de barri i al carrer.

Durant tot aquest procés hem fet renúncies per arribar a consensos, resoldre contradiccions, modular expectatives… Ara que ens trobem en un moment crucial no podem deixar de sentir inquietud, perplexitat, decepció, enfront la possibilitat que tot aquest treball de forta implicació veïnal s’esvaeixi.

Us demanem, doncs, justament això que nosaltres hem hagut de fer: un exercici de responsabilitat política que ultrapassi els objectius partidistes, els tacticismes pre-electorals, amb una mirada de conjunt i generosa amb les diferents postures. Sembla existir un cert consens sobre la majoria d’al·legacions proposades (urbanisme de gènere, visibilitat del viaducte, assolejament de l’edifici del carrer Bécquer, etc.). Ara bé, el que continua presentant-se com un escull irreconciliable és el manteniment o enderroc del Triangle. Tot i que la consigna No més enderrocs és un pilar fonamental de les reivindicacions de part del veïnat, des de l’Assemblea de Vallcarca creiem important evitar que la resta d’actuacions s’aturin i, per tant, ens sembla raonable que s’inclogui el Triangle a un Pla de Millora Urbana posterior.

En definitiva, creiem que no aprovar la MPGM de Vallcarca el dia 28 de setembre implica, en primer lloc, tornar a la MPGM del 2002. Aquest retrocés tindria un cost humà imperdonable, fent políticament responsables a aquells que ho propicien. En segon lloc, el retorn a la casella d’inici del 2002 ens condemna a un model de ciutat obsolet que actualment ja ningú vol. Finalment, tercer, avenir-se a l’aprovació del pla fa de Vallcarca una llavor de canvi en la ciutat de Barcelona i ens apropa a un barri popular, sostenible, accessible.

En conclusió, insistim en la nostra exigència: comuniqueu-vos, parleu, negocieu perquè tota la feina de Modificació del MPGM de Vallcarca que hem fet des del veïnat no s’esborri del mapa. Després de més de 14 anys d’enderrocs i expulsió del veïnat, després de mil i un greuges, el pitjor que pot passar és que no passi res.

 

Assemblea de Vallcarca

20 de setembre de 2018

Grups municipals de l’Ajuntament: no tornem al 2002

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s