Comissió d’Habitatge de l’AV

La Clau, Comissió d’Habitatge de l’Assemblea de Vallcarca

laclau-web

Pàgina web: https://habitatgevallcarca.wordpress.com

El 2016 és l’any en què s’han registrat rècords històrics del preu del  lloguer a Barcelona. Accedir a un sostre mai havia estat tan difícil en  aquesta ciutat, a causa de l’increment dels preus de l’habitatge i en  contraposició a la baixada que acumulen els sous des del 2009. El nostre barri no n’és excepció: la pressió turística, amb desenes de “hostels”  i 67 pisos turístics (dels quals 32 no estan regulats), units a l’abús per part dels propietaris, que  s’aprofiten d’una demanda creixent amb oferta limitada, fan que el preu  mitjà a Vallcarca sigui de 3.719 € / m2.

És  per això que, des de l’Assemblea de Vallcarca, hem decidit posar fil a  l’agulla i treballar en aquest àmbit que cada dia afecta a més veïnes.  La Comissió d’Habitatge neix amb la voluntat de posar sobre la taula la problemàtica habitacional al nostre barri i denunciar l’especulació i l’apalancament d’una necessitat tan bàsica com és l’accés a un habitatge digne.

Sabem  que, tot i la bona voluntat dels actuals polítics, qui governa realment  en aquests temes són el mercat, els grans propietaris i els inversors.  Així doncs, som els mateixos afectats els que hem de organitzar-nos i buscar solucions conjuntes i pràctiques alhora que  acumulem coneixements i saber respecte a la legislació i els drets i  obligacions vigents en matèria d’habitatge.

Volem treballar en tres eixos:

1) Desnonaments: Denunciar i impossibilitar els desnonaments. Trobar  solucions alternatives perquè cap veïna del barri no es quedi sense  sostre. I aconseguir-ho mitjançant la pressió popular, la denúncia pública i la solidaritat entre veïnes, siguin casos legítims de  llançaments hipotecaris, per impagament de lloguer o per okupació.

2) Pobresa Energètica: Informar i aconsellar sobre els drets i  possibilitats existents per tal d’aturar els talls de subministrament a  qualsevol veïna. Lluitar entre totes, des del suport mutu, per tal d’aconseguir que ningú passi ni fred, ni set,  ni foscor.

3) Gentrificació: Per tal d’aturar l’expulsió de les  classes humils i treballadores del barri proposem crear una xarxa de  llogaters amb l’objectiu de pressionar als propietaris i empreses  immobiliàries que impossibiliten l’accés a un sostre just i assequible.  Denunciar els preus, les fiances i d’altres condicions abusives  derivades de la creixent demanda i poca oferta de domicilis. Fomentar i  donar a conèixer altres possibilitats fora de la dicotomia compra /  lloguer, com l’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús, la  masoveria urbana o l’ocupació d’immobles en desús.

Tens problemes a casa?
lloguers abusius
desnonaments
talls d’aigua
talls de llum
mobbing

Contacta!

Si necessites ajuda o vols participar, envia’ns un correu electronic a habitatgevallcarca@tutanota.com o un missatge sms al telèfon 604 366 238 i ens posarem en contacte.

laclau2-web

· Actualitat de la Comissió d’Habitatge
https://assembleadevallcarca.wordpress.com/category/comissio-dhabitatge/

· Recursos
Barcelona afronta una bombolla del lloguer que pot duplicar els preus (6/1/17)
Barcelona lidera la pujada del preu de l’habitatge nou a l’estat (6/1/17)

· “La Clau” als mitjans:
El Barri de Vallcarca s’organitza per salvar les cases antigues (La Directa, 21/12/16)
Els Moviments Socials sumen en deu dies dos nous blocs de pisos autogestionats (L’Independent de Gràcia, 2/12/16)