Qui som i què volem

RESPOSTA DELS VEÏNS I DE LES VEÏNES DE VALLCARCA AL CONCURS DEL PLA BUITS

Amb motiu del concurs de “Pla BUITS” que han convocat al barri de Vallcarca, ens posem en contacte amb vostès, per tal d’informar-los del projecte veïnal que des de fa ja temps estem duent a terme a l’espai que hi ha entre el carrer Farigola i el carrer Cambrils cantonada amb el carrer Calendau (carrer Farigola, 19).

Abans de presentar-nos, volem aclarir que el CIF presentat amb aquesta instancia, és tan sols, una mera formalitat administrativa.

Qui som ?

Som veïns/es de Vallcarca, associacions, entitats, plataformes i col·lectius del barri, que fem ús i portem gestionant aquest espai entre nosaltres, enfront les runes entre les que ens trobem, ofegats per l’especulació i la destrucció del barri. I estem recolzats per d’altres associacions, col·lectius i persones, als/les que farem referencia a l’ANNEX-1 adjunt.

Què denunciem ?

Denunciem la falta d’informació de l’ Ajuntament, al incloure aquest solar al pla, catalogant-lo de “buit”, quan és un dels espais públics d’identitat de Vallcarca, on s’han desenvolupat tradicionalment diferents activitats pel barri generant convivència.

Denunciem que el període d’al·legacions públiques per a reclamar que aquest espai s’exclogues del pla Buits, va realitzar-se en un curt període d’estiu, impossibilitant la participació veïnal. Essent aquest modus operandi, al que l’Ajuntament ens té acostumats, una contradicció en la seva pròpia proposta participativa.

Denunciem que el fet de convocar un concurs provoca competitivitat entre els
membres del teixit associatiu i veïnal, i implica que la o les entitats guanyadores s’apropiïn d’aquest espai, privatitzant-ne l’ús, amb l’aval de l’administració.

Considerem que aquest espai no és un solar qualsevol que es pot cedir a una entitat del barri ni de fora del barri. Actualment es tracta d’un espai obert a tothom, sense discriminació d’accés ni d’ús, un espai on es pot transitar de manera lliure, on s’ha desenvolupat la vida del barri, un espai de convivència ple d’història pels veïns/es. Hauria de ser considerat no tant com un tros de terra que es pot cedir a alguna entitat a través d’un conveni o una “llicencia d’ocupació temporal”, sinó com un dels principals espais públics del nostre barri, considerat i tractat amb generositat, pensat i construït per i pels veïns/es i volem que continuï essent així. Ja que portem molts anys vivint i treballant al barri, coneixem perfectament les problemàtiques que es donen, la majoria de les quals han estat provocades pel propi Ajuntament. Considerem doncs que som nosaltres els/les que millor podem entendre les carències i necessitats que afecten al barri, i per tan som els/les més capacitats/des per trobar solucions.

Resposta del veïns i de les veïnes de Vallcarca al concurs del Pla Buits

El projecte veïnal : antecedents i desenvolupament actual

Durant la última dècada i fins i tot una mica més, el barri ha patit nombrosos canvis
que han portat destrucció física i conseqüentment social.

La zona urbana de l’antic i petit nucli urbà del barri de Vallcarca es troba afectada des del 1976 pel PGM com Sector de Reforma Interior. A l’any 2002 va ser ratificada la aprovació definitiva de la MPGM d’Hospital Militar-Farigola, per a la creació d’un vial entre l’Avinguda Vallcarca i el viaducte, així com l’ampliació del vial de Farigola. Aquest marc legal i urbanístic ha provocat una degradació social, econòmica i mediambiental del barri exercida per un promotor immobiliari privat amb la complicitat dels diferents equips polítics municipals de les últimes legislatures, portant al barri cap a una situació comparable al “corredor de la mort” per a Vallcarca, executant tots el enderrocs
d’edificis d’habitatge, tots els petits negocis i el seu patrimoni cultural, i desarrelant als/les veïns/es de tot el seu entorn.

Al centre d’aquest pla urbanístic, al carrer farigola núm.19, es situa un edifici i entorn singular, antiga escola de barri durant l’època republicana i posteriorment habitada i abandonada a finals dels 90 degut a la seva adquisició per part d’una immobiliària.

A l’any 2004, un comerciant del barri, proposa la reutilització del jardí i entorn natural, per la seva adient ubicació al centre del barri, la seva orientació sud i la seva extraordinària identitat paisatgística, amb diversos arbres de gran desenvolupament com el majestuós til·ler, les dues frondoses figueres, el nesprer, els llorers i sobretot els tres pous d’aigua bàsics per a horts i jardins mediterranis.Com a veïns/es de Vallcarca vam observar les carències i les necessitats del barri, la destrucció i degradació a la que va ser sotmès, i les necessitats d’espais públics de relació, socialització i participació veïnal.

Per tal de recuperar les nostres relacions socials entre els/les veïns/es del barri, i de recuperar la vida d’aquests espais morts en els que ens varen envoltar, vàrem decidir crear aquest projecte veïnal, on potenciem les relacions socials, i promovem la cooperació i participació amb les diferents activitats que es realitzen.

A partir d’aquest moment, s’inicia una autogestió de l’espai mencionat com a hort comunitari i horts individuals amb tècniques ecològiques i permacultura.

Paral·lelament s’organitzen diferents activitats obertes a tot el barri com: assemblees, paelles, barbacoes i berenars populars amenitzades amb sessions de cinema a la fresca, on es passen pel·lícules representatives d’iniciatives  col·lectives, recitals poètics com l’amenitzat pel poeta Ramon Serrano, concerts, iniciació de contactes (Plataforma Repensar Barcelona, Itziar Gonzalez arquitecta, que va participar al procés de participació ciutadana per a la Plaça Lesseps, entre d’altres) i debats sobre plans urbanístics amb característiques similars (com el PERI de la Barceloneta amb la presentació del llibre “El cielo está enladrillado, entre el Mobbing y la violencia inmobiliaria y urbanística”).

Al llarg d’aquests anys, l’afany de control i gestió d’aquest espai per part de
l’Ajuntament, sense tenir present la iniciativa dels/les veïns/es, ha perjudicat el projecte veïnal. Malgrat tot això els veïns/es vàrem continuar amb el nostre  projecte, reflexat a l’ANNEX-2 adjunt.

Com treballem

• Gestionem aquest espai, d’una manera autogestionada i a través d’una assemblea horitzontal i oberta, que es realitza quan es necessari. Aquesta assemblea es convocada a través dels canals informatius del barri, i publicada als plafons informatius.

• Pel que fa als recursos tècnics utilitzats, donem preferència a l’ús de materials
reciclats i a la reutilització de materials, en el marc de dinàmiques de sostenibilitat.

• El nostre recurs més valuós son les persones que aporten els seus coneixements i capacitats per la realització d’aquest projecte, alhora que comparteixen i transmeten les seves habilitats a altres persones. Creant-se un escenari de reciprocitat que acaba enriquint-nos en tots els àmbits de la vida, tant personal com socialment, i per suposat al barri.

• Per tal d’assolir les necessitats del barri, vam projectar la divisió de l’espai en
diferents zones.
•Zona de projeccions, de reunió i d’art. Oferint un espai cultural i educatiu, que
afavoreix el desenvolupament integral del barri.

•Zona de berenador i d’arts escèniques. Oferint alternatives a l’ocupació del
temps lliure, fora de la línia estricta i consumista imperant.

•Zona infantil. Millorant la qualitat de vida infantil i afavorint la seva participació social, permetent la integració del sector infantil en el desenvolupament de la comunitat i del barri.

En tot aquest temps hem pogut constatar que els resultats han sigut molt positius i per tant continuarem amb aquest projecte recolzats per nombroses persones, col·lectius i associacions, les quals fem referencia a l’ANNEX-1 adjunt.

A Barcelona, gener del 2013

Anuncis
Qui som i què volem

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s