Volem que construeixin l’Institut Vallcarca JA!

photo_2019-01-04_10-47-06Diumenge 27 de gener a les 12.00 h als Jardins Comes i Llaberia
CONCENTRACIÓ I POSADA DE LA PRIMERA PEDRA
i després vermut popular

Comunicat de la Coordinadora d’AMPAS de Gràcia

La Coordinadora d’ AMPA de Gràcia amb el suport explícit de les entitats signants vol manifestar solemnement avui aquí, una vegada més, una reivindicació històrica, justificada, i necessària, pel barri de Vallcarca, pel conjunt del Districte de Gràcia, i per la ciutat de Barcelona: la construcció i posada en marxa definitiva de l’Institut d’ Educació Secundària de Vallcarca.

Aquest institut de secundària estava projectat i planificat en el Pla d’Equipaments Educatius 2008-11 de cara al tractar-se d’ una necessitat justificada i compartida per tots els agents polítics i socials.

Des d’aleshores la reivindicació encapçalada per la Coordinadora d’ Ampa de Gràcia ha sigut ferma i constant.

Al 2013 la Coordinadora d’ Ampa de Gràcia elabora un estudi anomenat Estudi d’escolarització pública a Gràcia on alertava d’ aquesta necessitat urgent. Un estudi que analitzava totes els dades d’escolarització del districte i que va esdevenir un referent per a tota la comunitat educativa en l’anàlisi i el diagnòstic del mapa escolar i que el temps ha donat la raó en les seves acurades previsions.

La necessitat de l’ Institut no només s’ha mantingut al llarg dels anys sinó que s’ha fet més gran i ara és més necessària que mai. Totes les dades analitzades corroboren aquesta necessitat.

L’alumnat en centres públics de primària del barri de Vallcarca segueix tendència alcista. I als barris propers, també.

El barri de Vallcarca necessita un institut de secundària de referència. Els nois i noies del barri s’han de desplaçar més de dos quilòmetres i mig per a anar a Instituts adscrits als seus centres com el’ Institut Montserrat o el Ménedez Pelayo, ó 3 i 4 quilometres pels del nord com l’ Institut Vall Hebron o Monturiol. Tots fora del Districte de Gràcia. Estem parlant de nens i nenes d’ 11 -12 anys que no tenen centre de secundària de proximitat al seu barri.

La creació d’ aquest Institut faria disminuir també la pressió en la demanada d’aquests instituts de fora del Districte i adscrits a molts centres de Vallcarca, que actualment no poden absorbir tota la demanda que tenen (Instituts, Vall Hebrón, Monturiol, Ménedez Pelayo, Montserrat).

El nord del Districte de Gràcia és l’única zona educativa de Barcelona que no té oferta pública de secundària. No existeix el concepte d’ Institut de proximitat en aquesta zona de Barcelona.

El barri de Vallcarca necessita l’ Institut, la manca d’ equipaments en aquesta zona i la possible utilització dels seus espais també per altres usos pel barri en horaris compatibles el fa un element necessari de cohesió social que ha generat que l’ Institut no només sigui una reivindicació i necessitat de la comunitat educativa, sinó una reivindicació de totes les entitats de Vallcarca.

L’Institut generaria dinàmiques de cohesió i de regeneració pedagògica en els centres propers i els adscrits. L’Institut podria encapçalar i garantir la continuïtat en secundària en la renovació pedagògica de molts centres de primària de la zona on s’estan aplicant. I donaria sortida a les demandes majoritàries de la població.

La Coordinadora d’ Ampa de Gràcia dona suport a les negociacions que l’ Ajuntament i Generalitat estan duent a terme per establir el calendari d’execució de l’obra i la consignació pressupostària, sempre sota criteris de màxima celeritat i qualitat de l’equipament resultant, cada administració des de la seva competència.

Atès que des del Districte s’ha posat a disposició del Consorci d’Educació un solar, amb unes característiques d’ubicació, titularitat, dimensions i qualificació urbanística que el fan adient per a la construcció del nou institut.

Atès que el Consorci conjuntament amb l’Ajuntament han iniciat els tràmits per a la propera redacció del projecte executiu.

Atès la demanada social existent.

Atès el consens social i polític.

Instem al Consorci d’Educació perquè prioritzi la posada en marxa de l’Institut Vallcarca, dotant de la partida pressupostària necessària per a l’execució de l’obra tant bon punt s’aprovi el projecte.

Demanem accelerar el terminis el màxim possible en la fase de construcció. Ja que qualsevol demora administrativa pot suposar l’endarreriment d’un curs escolar.

Demanarem la creació d’una comissió de seguiment mixte (consorci-coordinadora- districte de Gràcia) que vetlli per l’acompliment dels terminis perquè el Vallcarca estigui funcionant l’any 2.021.

Demanem a tots els grups polítics els seu suport i que afavoreixin el seu propòsit.

Demanen el suport de les entuitats signants i fem una crida per a què asisteixin a la convocatòria de la concentració organitzada per la Coordinadora d’ Ampa de Gràcia el proper 27 de gener de 2019 als Jardins Comas i Llaberia a les 12h.

Coordinadora d Ampas de Gràcia

Desembre de 2018

Volem que construeixin l’Institut Vallcarca JA!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s